ΠΡΟ-ΝΟΗΣΙΣ

Η ομάδα «Προ-νόησις» συγκροτήθηκε από ειδικούς ψυχικής υγείας με σκοπό την προαγωγή της νοητικής λειτουργικότητας σε ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές.
Τα μέλη της ομάδας έχουν εξειδικευτεί στη διαγνωστική εκτίμηση και θεραπεία των προβλημάτων νοητικής δυσλειτουργίας, όπως προβλήματα στη μνήμη, την προσοχή και τη συγκέντρωση, την σκέψη κ.ά.
Πρωταρχικός σκοπός της ομάδα είναι η εφαρμογή πρωτοποριακών θεραπειών και προληπτικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της νοητικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με ψυχικές διαταραχές (ψυχώσεις, διπολική διαταραχή, αυτισμό κ.ά.) και με ειδικές διαταραχές της νόησης, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας και οι μαθησιακές δυσκολίες.
Επιπλέον η ομάδα στοχεύει:
– στην ευαισθητοποίηση των πασχόντων, των οικογενειών τους και του ευρύτερου κοινού σχετικά με τη νοητική δυσλειτουργία και την αντιμετώπισή της
– στην προαγωγή της νοητικής λειτουργικότητας με μη-φαρμακευτικά μέσα στο γενικό πληθυσμό
– στην ανάπτυξη θεραπευτικών μέσων, ειδικών για τον ελληνικό πληθυσμό
– στην έρευνα πάνω στην αποτελεσματικότητα των θεραπειών και τους παράγοντες που την επηρεάζουν.
Μέχρι σήμερα, η ομάδα:
– εφαρμόζει πιλοτικά τη Θεραπεία Νοητικής Επανόρθωσης σε ασθενείς με σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή
– διεξάγει ειδικές έρευνες για τα νοητικά προβλήματα σε διάφορες ψυχικές διαταραχές, όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, ψυχογενή ανορεξία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ψυχίατρος, MD, PhD
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1969. Σπούδασε ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε το 1995. Ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Έχει επίσης εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και εξειδικευτεί στην Ψυχοθεραπεία των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής. Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εργάστηκε ως επιστημονικός υπεύθυνος ψυχοκοινωνικών προγραμμάτων και ως εκπαιδευτής σε σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης για επαγγελματίες ψυχικής υγείας που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα, τη Δανία και τη Φιλανδία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ψυχαργώς» για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Υπήρξε επίσης συνεργάτης ερευνητής στην εκπόνηση ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και εκπαιδευτής στο σεμινάριο Κλινικής Ψυχοπαθολογίας της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 2008 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής και το Ειδικό Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής. Παράλληλα, από το 2009 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής (IοP) του Λονδίνου, King’s College London, όπου εκπονεί ερευνητικές μελέτες στον τομέα της Νοητικής Νευροψυχιατρικής (Cognitive Neuropsychiatry).
Μέχρι σήμερα έχει 25 δημοσιεύσεις σε διεθνή και 7 σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Είναι κριτής – σύμβουλος σε 9 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε 15 διεθνή και 15 ελληνικά επιστημονικά συνέδρια με πάνω από 70 εργασίες, ομιλίες και διαλέξεις και έχει κερδίσει δύο βραβεία καλύτερης εργασίας σε διεθνή ψυχιατρικά συνέδρια, στο 18ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας (EPA), Μόναχο 2010, και το 3ο Μονοθεματικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Ψυχική Υγεία (WFMH), Αθήνα 2013.

ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ
Κλινική ψυχολόγος, MSc
Γεννήθηκε στην Κω το 1982. Το 2005 αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το 2010 από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κλινικής Ψυχολογίας του Τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον Ιανουάριο του 2012 είναι υποψήφια Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπότροφος του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντης. Μιλά αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά.
Παράλληλα με την κλινική της άσκηση, από το 2009 είναι επιστημονική συνεργάτης της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αιγινήτειο Νοσοκομείο) συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες. Υπήρξε εκπαιδεύτρια στο σεμινάριο Κλινικής Ψυχοπαθολογίας του Αιγινητείου Νοσοκομείου, συμμετείχε σε κλινικές και νευροψυχολογικές μελέτες σχετικά με τη διπολική διαταραχή, τη σχιζοφρένεια και την ψυχογενή ανορεξία στο Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής και στο Ειδικό Ιατρείο Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής. Ιδιαίτερα ασχολείται με τη μελέτη των νοητικών λειτουργιών στη διπολική διαταραχή, που αποτελεί σήμερα το θέμα της διδακτορικής της διατριβής. Από τον Σεπτέμβρη του 2011 είναι μέλος της ομάδας αξιολόγησης ψυχιατρικών προγραμμάτων που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος στο πλαίσιο του Προγράμματος «Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας Παιδιών, Εφήβων και Νέων».
Έλαβε ειδική εκπαίδευση στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής (IοP) του Λονδίνου (Maudsley Ηospital – King’s College London) πάνω στη Θεραπεία Νοητικής Αποκατάστασης (CRT) ασθενών με σχιζοφρένεια και είναι σήμερα βασικό στέλεχος της ομάδας πιλοτικής εφαρμογής της θεραπείας αυτής στο ΚΚΨΥ- Βύρωνα- Καισαριανής της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκπαιδευτεί επίσης στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και τη Γνωσιακή-Αναλυτική Ψυχοθεραπεία.
Έχει παρουσιάσει μελέτες σε 9 διεθνή και ελληνικά συνέδρια και έχει 3 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Δύο εργασίες της έχουν βραβευθεί σε διεθνή ψυχιατρικά συνέδρια, το 18ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας (EPA), Μόναχο 2010, και το 3ο Μονοθεματικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Ψυχική Υγεία (WFMH), Αθήνα 2013.

ΣΟΥΜΑΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Ψυχολόγος, MSc
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Tο 2001 αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής –Ψυχολογίας και το 2006 από το Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Παν/μίου Αθηνών. Το 2011 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην «Αντιμετώπιση του Πόνου». Μιλά αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.
Από το 2006 είναι εξωτερική συνεργάτης στο Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής της Α΄Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα είναι ένα από τα βασικά στελέχη της ομάδας πιλοτικής εφαρμογής της Θεραπείας Νοητικής Αποκατάστασης (CRT) στο ΚΚΨΥ Βύρωνα-Καισαριανής. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικές εργασίες από τις οποίες 6 έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά μέχρι σήμερα.
Έχει εκπαιδευτεί στην συστημική-οικογενειακή υπαρξιακή θεραπεία και εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια.

Partners

Partner Name
Partner Name
Partner Name